קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס היא אחת מפציעות הברכיים השכיחות ביותר. הפציעה יכולה לקרות לכל אחד בכל גיל, אבל שכיחה יותר בקרב העוסקים בספורט תחרותי. שלוש עצמות נפגשות בכדי ליצור את מפרק הברך: עצם הירך, עצם השוק והפיקה. שני סחוסים בצורת ירח הנקראים מיניסקוסים נמצאים בין הירך לשוק ומשמשים בלמי זעזועים בזמן נשאית משקל על הרגל. המיניסקוס עשוי רקמה שמרקמה דומה לגומי קשיח על מנת ליצור את המרווח בין העצמות ולרכך את האימפקט בזמן נחיתה. ישנם מספר סוגי קרעים במיניסקוס שמתוארים לפי צורתם ומיקומם. הקרעים השונים ידרשו טיפול ספציפי כאשר חלקם יתוקנו בניתוח אורתוסקופיה בעוד שחלקם יחלימו עם מנוחה ופיזיותרפיה ללא ניתוח.
סיבות לפציעה
קרע במיניסקוס קורה לעתים בזמן פעילות ספורטיבית. כיפוף הברך יחד עם שינוי כיוון יוצר אפקט של כתישה על המיניסקוס ועלול לגרום לפציעתו. לעתים מגע ישיר עם ברך ע"י אדם נוסף עלול לגרום לאותה תוצאה.
סימפטומים
לעתים ניתן לשמוע קול "ניתוק" בזמן קרע במיניסקוס. רוב האנשים יכולים להמשיך ללכת ואף להמשיך לשחק עם קרע במיניסקוס. במהלך הימים לאחר הפציעה באופן הדרגתי הברך תהפוך נוקשה ונפוחה יותר. הסימפטומים השכיחים ביותר לאחר קרע במיניסקוס הם:
-
כאב
-
נוקשות ונפיחות
-
הרגשה שהברך ננעלת או נתפשת
-
תחושת חוסר יציבות של הברך
-
ירידה בטווח התנועה של הברך
ללא טיפול, חתיכה מהמיניסקוס עלולה להיפרד "ולשוט" בתוך המפרק, מצב שעלול לגרום לחוסר יציבות ו/או נעילת המפרק.
טיפול ניתוחי
כאמור דרך הטיפול תלויה בעיקר בצורת הקרע ומיקומו. השליש החיצוני של המיניסקוס רווי באספקת דם, קרוי "אזור אדום" ובעל יכולת החלמה טובה לאחר ניתוח. לעומת זאת, שני שליש המיניסקוס הפנימי חסר אספקת דם, קרוי "אזור לבן" ובעקבות כך בעל יכולת החלמה ירודה. קרעים באזור הלבן בדרך כלל יחתכו ויוצאו מהברך בזמן הניתוח. בנוסף, שיקולים נוספים נלקחים בחשבון לפני החלטה על ניתוח או לא כגון: גיל המטופל, רמת פעילותו, והאם קיימות פגיעות נלוות באזור.
טיפול שמרני ללא ניתוח
קיימים מספר תנאים שמאפשרים החלמה טובה של קרע במיניסקוס ללא ניתוח:
-
קרע קטן באזור האדום
-
המטופל אינו חווה חוסר יציבות בברך
-
הסימפטומים לאחר הפציעה אינם נמשכים
במצב הזה מנוחה, קירור, וחבישת האזור בשלב הראשון מומלצת, כשמיד לאחריה יש לחזק את הברך, להחזיר את טווח התנועה ולשפר
את יציבות המפרק.