top of page

כאב גב תחתון

 

אם אתה סובל מכאב גב תחתון אתה לא לבד. כ80% מכלל האנשים המבוגרים סבלו מכאב גב תחתון באיזושהי נקודה בחייהם, כאשר כ25% מדווחים על כאב בגב תחתון במהלך שלושת החודשים האחרונים. כאב בגב תחתון הוא הסיבה המרכזית לפציעות בעבודה והגורם המוביל להיעדרות מהעבודה בעולם המערבי. כאב גב תחתון משפיע בצורה שווה על נשים וגברים ויכול להופיע ככאב עמום ומתמשך או ככאב חד ופתאומי שגורם לסובלים ממנו להפסיק לתפקד. הכאב יכול להיגרם מפגיעה אקוטית כמו תאונת דרכים או הרמה לא מחושבת של חפץ כבד או להתפתח עם השנים כתוצאה של הזדקנות והתיישנות עמוד השדרה ומרכיביו. אורח חיים שאינו כולל פעילות גופנית שגרתית יכול להתחיל התפתחות התהליך של כאב גב תחתון בייחוד עם הוא כולל פעילות גופנית מאומצת רק בסופי שבוע. רוב כאבי הגב הם אקוטיים ועוברים מאליהם בעזרת מנוחה ומעט מתיחות ותרופות מדף. הכאבים לרוב נובעים מבעיה מכנית בעמוד השדרה שכוללת איזושהי הפרעה לתנועה הרצופה והחלקה של החוליות, השרירים, או העצבים. היה והכאב האקוטי לא נפתר ונמשך יותר משלושה חודשים, הבעיה הופכת לכאב גב כרוני. כ20% מהמקרים האקוטיים הופכים כרוניים. גם כאבים כרוניים יכולים להיפתר בעזרת טיפול נכון אבל חלקם נמשכים על אף טיפול שמרני ואפילו אחרי ניתוח.

 

מבנה עמוד השדרה התחתון (לומברי)

 

עמוד השדרה הלומברי מורכב מחמש חוליות (1L-5L) שנושאות את מירב משקל פלג הגוף העליון. במרווחים בין החוליות נמצא דיסק גמיש שמשמש כבולם זעזועים ומפזר את הכוחות הפועלים על החוליות כשאנו בתנועה. החוליות מוחזקות אחת לשנייה ע"י רצועות רחובות שלא מאפשרות תנועתיות יתר, והגידים מחברים את השרירים לעמוד השדרה. חמישה זוגות של שורשי עצב יוצאים מחוט השדרה באזור הגב התחתון לשני צדי עמוד השדרה בדרכם לפלג הגוף התחתון בכדי להעביר מסרים מהמוח את הגוף ולהיפך.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

סיבות

 

רוב המקרים של כאבי גב תחתון נגרמים מסיבה מכנית, ורובם גם קשור לשחיקה הטבעית שקורית עם השנים בעמוד השדרה (מצב שנקרא ספונדילוזיס). הסיבות המכאניות השכיחות לכאבים בגב תחתון הן:

  • מתיחת יתר של רצועות, שרירים וגידים שקורית בתנועת סיבוב חדה או בהרמה של חפץ כבד עם טכניקה לקויה. בנוסף, מתיחות כאלה מלוות בכיווץ (ספאזם) של השרירים סביב עמוד השדרה שמוסיף לתחושת הכאב.

  • שחיקת דיסק כתוצאה טבעית של הזדקנות הגוף. הדיסק מאבד בהדרגה את הנוזל שבתוכו ואת גובהו ובכך מאפשר התקרבות בין החוליות והגברת השחיקה והכאב.

  • פריצה או בלט דיסק קורה במצב של לחץ לא נורמלי על הדיסק. לחץ זה יכול לקרות באופן פתאומי מתנועה לא נכונה או כתוצאה משחיקת החוליות לאורך שנים. כאשר הדיסק נלחץ החוצה מגבולותיו הטבעיים הוא עשוי ללחוץ על שורש העצב שנמצא בסמוך אליו, מה שעלול לגרום לרדיקולופטיה—כאב, עקצוץ, נימול או חולשה באזור שעליו אחראי העצב.

  • סיאטיקה או אישיאס הם סוג של רדיקולופטיה אשר נגרמת כתוצאה מלחץ על עצב השת העובר מהגב דרך הישבן אל הירך ועד לשוק מאחור ולכף הרגל. סימפטומים בכל אחד מהאזורים הללו יכולים להופיע אם שורשי העצב בגב התחתון לחוצים.

  • ספונדילוליסטזיס הוא מצב בו חוליה זזה ממקומה לפנים או לאחור ובכך מצרה את תעלת השדרה. מצב שכזה עלול להפעיל לחץ על שורשי העצב היוצאים מאותה החוליה או לחץ ישיר על חוט השדרה.

  • פציעה מטראומה כגון ספורט מגע, תאונת דרכים או נפילה מגובה עלולה לגרום לנזק לרצועות, גידים ושרירים כמו גם נזק משמעותי לחוליות עמוד השדרה. לחץ על החוליות, תזוזת חוליות ואף שבר של מספר חוליות הן תופעות מוכרות בטראומות מהסוג הזה.

  • הצרות תעלת השדרה (Spinal Stenosis) תופעה שמעלה את הלחץ על שורשי העצב ואף על חוט השדרה עצמו. מצב זה מוביל לתחושות שונות כגון: תחושה לקויה, כאב וחולשה באזור שעליו מופקד העצב הלחוץ.

  • שינויים בשלד כגון עקמת מסוג סקוליוזיס או לורדוזיס גורמות לעומס לא רגיל על החוליות והשרירים בגב.

 

גורמי סיכון

 

מעבר לסיבות המכאניות הגורמות לכאבי גב, ישנם גורמים המעלים את הסיכוי להופעת כאבי גב תחתון:

  • גיל- כאבי גב ראשונים מופיעים סביב גיל 30-50 וההישנות עולה ככל שמתבגרים. דילול השרירים, אוסטאופורוזיס, והצטמקות הדיסק הבין-חולייתי הם רק חלק מהתופעות הטבעיות שקורות עם הגיל ומורידות את איכות התנועה של עמוד השדרה.

  • כושר גופני- כאבי גב יותר שכיחים אצל אנשים שלא עוסקים בפעילות גופנית באופן מסודר. שרירי גב ובטן חלשים לא מספקים תמיכה טובה לעמוד השדרה. בנוסף, אנשים שעוסקים בפעילות גופנית מאומצת רק בסופי שבוע כ"פיצוי" על כל השבוע מאמצים את הגב באופן לא הדרגתי ולא מבוקר ועלולים לגרום לפציעה.

  • הריון מביא עמו כאבי גב בעיקר בשל שינויים נורמליים באגן ובהורמונים שמאפשרים חופשיות ברצועות בכדי להכיל את העובר הגדל. בעיות אלו כמעט תמיד נפתרות בזמן שלאחר הלידה.

  • עודף משקל הוא גורם סיכון מובן לכאבי גב בכך שעמוד השדרה עומד בלחצים גדולים יותר ככל שמשקל הגוף עולה.
    לפי פיזיקה פשוטה מסת הגוף כפול המהירות שלו יוצרת מומנטום על עמוד השדרה. ככל שמסת הגוף או המהירות עולים (לדוגמא עמידה לעומת הליכה לעומת ריצה) המומנטום והלחץ על עמוד השדרה עולה גם כן. כך שאדם ששוקל 80 ק"ג מעביר יותר עומס לעמוד השדרה בהליכה ועוד יותר בריצה בהשוואה ללחץ הבסיסי של משקלו שקיים בעמידה בלבד.

  • גנטיקה- חלק מהסיבות לכאב גב תחתון כמו דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis)—מחלה דלקתית כרונית הפוגעת בחוליות עמוד השדרה וגורמת להתאחותם—הינם בעלי מרכיב גנטי.

  • עיסוק- עבודה המאופיינת בהרמות משקלים, סחיבות ודחיפות מעלה את הסיכון לכאבי גב. מצד שני, עבודה המאופיינת בישיבה ממושכת כגון עבודה מול מחשב או נהיגה ממושכת גם אינה מועילה לגמישות הגב ולחוזקו.

 

טיפול

תכנית פיזיותרפיה הכוללת חיזוק שרירי ליבה, גמישות, ולימוד תנועה נכונה היא אחת הדרכים היעילות לפתרון כאבי גב ולהורדת הסיכוי להישנותו. בנוסף, לימוד ארגונומיה במקום העבודה ותרגול יציבה נכונה מורידות את הסיכוי לכאבי גב בעתיד. באופן כללי חזרה לפעילות יומיומית שגרתית מומלצת מהר ככל האפשר בניגוד לשכיבה במיטה שלרוב גורמת להרעה בסימפטומים.


המלצות לשמירה על גב בריא

פעילות גופנית קלה מומלצת מהר ככל האפשר. הליכה, שחייה או אופני כושר כ30דק' ביום תורמת לחיזוק וגמישות השרירים. פעילויות נוספות כגון יוגה ופילאטיס תורמות אף הן לגמישות וחיזוק השרירים ואף לשיפור היציבה. המלצות נוספות עליהן חשוב להקפיד תמיד כוללות:

  • הקפד לבצע מתיחות לפני פעילות גופנית מאומצת.

  • הקפד לא להיות שפוף בישיבה או בעמידה ושים משקל זהה על שתי רגליך בעמידה.

  • הקפד על משטח עבודה בגובה מותאם ושהחפצים עליו יהיו בהישג ידך.

  • במקום עבודתך שב על כיסא נוח שמותאם לגובה למשטח העבודה. הקפד לקום ולהתמתח מתי שאפשר ושים את רגליך
    על הדום על מנת להוריד עומס מהגב התחתון.

  • הימנעי מהליכה בנעלים עם עקב גבוה.

  • נסה לישון על הצד עם רגליים מכופפות. אם אפשר שים כרית בין הרגליים. מומלץ להימנע משינה על מזרון רך מאוד.

  • המנע מהרמת משאות כבדים. אם צריך, הרם דרך הברכיים כשהגב ישר והחזק את המשא קרוב ביותר אל גופך.

 

bottom of page