top of page

מרפק טניס-Tennis Elbow

 

מרפק טניס היא תופעה של דלקת בגידים המתחברים למרפק מצדו החיצוני. אותם גידים אחראיים על הפעלת שורש כף היד, ותנועות חוזרות ונשנות של כף היד כגון אחיזה ושחרור או כיפוף ויישור גורמים לעומס יתר על הגידים שלאחריו מתפתחת רגישות וכאב באזור המרפק.

המרפק בנוי משלוש עצמות: עצם הזרוע (Humerus), ושתי עצמות האמה (Radius and Ulna). בקצה הזרוע ישנן שתי בליטות (Epicondyle) אחת בחלקה החיצוני ואחת בחלקה הפנימי. השרירים והגידים הפושטים את שורש כף היד כלפי מעלה מתחברים לצד החיצוני בעוד השרירים והגידים המכופפים את שורש כף היד מתחברים לצד הפנימי של המרפק. כשמתייחסים למרפק טניס הכוונה לאזור החיצוני של המרפק אליו מתחברים המבנים הפושטים את שורש כף היד והאצבעות כלפי מעלה. דרך אגב, פגיעה במבנים המכופפים את שורש כף היד והאצבעות נקרית מרפק גולף (Golfer Elbow).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

סיבות

 

עומס יתר-מחקרים הראו שמרפק טניס הוא תוצאה של פגיעה בשריר מאוד ספציפי: פושט שורש היד החישורי הקצר (Extensor Carpi Radialis Brevis). שריר זה מייצב את שורש כף היד כשהאצבעות מתכופפות (אחיזה) וכשהמרפק ישר. ספורטאים הם לא האוכלוסייה היחידה הסובלת ממרפק טניס. כל עבודה פיזית הדורשת תנועות חוזרות של הידיים תגביר את העומס על הגידים ועלולה להוביל לדלקת וכאבים, לדוגמא: בעלי מקצוע כמו נגרים (מברג, מסור), ציירים, מכונאים. 
גיל-רוב הפגיעות של מרפק טניס קורות בגילאים 30-50. אף על פי כן, כל אחד שמפעיל עומס גדול מדי על השרירים, בין אם בספורט ובין אם בעבודה, עלול לפתח את התופעה.  

 

סימפטומים

 

סימפטומים מתחילים באופן הדרגתי ויכולים להתפתח על פני שבועות.  פציעה נקודתית באזור כמו מכה או מתיחה אינה הכרחית בכדי לפתח מרפק טניס. הסימפטומים השכיחים ביותר הם כאב ותחושת שריפה בצדו החיצוני של המרפק, כמו גם חולשה בכוח אחיזה של חפצים כגון מברג, מחבט טניס או זמן לחיצת יד.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

טיפול שמרני ללא ניתוח

 

  • מנוחה- כשהגורם להתפתחות התופעה ידוע, יש צורך להימנע מחזרה על פעילות זו. בין אם מדובר בספורט או בעבודה פיזית, מנוחה של מספר ימים ולעתים שבועות היא הצעד הראשון לפתרון הבעיה.
     

  • בדיקת ציוד- שריר פושט שורש היד החישורי הקצר (Extensor Carpi Radialis Brevis) עובד בזמן אחיזה כשהאצבעות מכופפות. ככל שהאחיזה חזקה יותר השריר עובד קשה יותר ומתעייף מהר יותר. אחת הדרכים להתמודדות עם המצב הזה היא לעבות את ידית האחיזה כך שההיקף שלה יהיה גדול יותר (לא משמעותית) כך שרמת כיפוף האצבעות תרד והעומס על השריר המדובר ירד. 
     

  • פיזיותרפיה- מתיחות, שימוש בקרח, פיזור הדלקת ופירוק הידבקויות, וחיזוק השרירים סביב המרפק הן רק חלק מהאפשרויות העומדות בפני הפיזיותרפיסט להקלה על הסימפטומים ולפתרון הבעיה. 
     

  • שימוש בסדים ורצועות- יהיה מומלץ לעתים להקלה ראשונית על הסימפטומים ע"י לחץ על הגידים הפגועים והורדת העומס מהם. 

 

 

התערבות ניתוחית

בהנחה שלא נמצא פתרון שמרני לבעיה של מרפק טניס, קיימת האופציה הכירורגית של פתיחת המרפק או אורתוסקופיה לפתרון הבעיה. התייעץ עם האורתופד לגביי האופציות הקיימות. 

 

bottom of page