top of page

דלקת פרקים ניוונית (OSTEOARTHRITIS) במפרק הברך

 

ארטריטיס היא דלקת של מפרק אחד או יותר בגוף. כאב, נפיחות ונוקשות הם הסימנים העיקריים של ארטריטיס אשר יכול להופיע בכל מפרק בגוף כאשר השחיקה במפרק הברך היא הנפוצה ביותר. שחיקת מפרק הברך גורמת לירידה תפקודית אצל הסובלים ממנה. קושי ללכת, לטפס מדרגות, והיעדרות מהעבודה הם רק חלק מהמגבלות בזמן דלקת במפרק הברך. למרות שפתרון תרופתי לשחיקת סחוסים ולדלקת הנלווית אינו בנמצא, ישנם דרכים מגוונות (כולל תרופות) להורדת הכאב ולשמירה על פעילות גופנית.
 

מבנה הברך

מפרק הברך הוא הגדול והחזק במפרקי גוף האדם. המפרק מורכב מהמפגש בין עצם הירך, עצם השוק, ועצם הפיקה. סוף כל עצם עטוף ומוגן בסחוס לפני המגע הנוצר בין העצמות, תכונה המגנה על העצמות ומעלה את יכולת ואת איכות התנועה של המפרק. בין עצם הירך לעצם השוק נמצאים המיניסקוסים המשמשים כבלמי זעזועים בזמן נשיאת משקל ותורמים ליציבות מפרק הברך. המפרק כולו עטוף ברקמה דקה הקרויה ממברנה סינוביאלית המשחררת נוזל השומר על הסחוס, מסכך אותו ומוריד את כוחות החיכוך בזמן הפעלת הברך.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

דלקת פרקים ניוונית (OSTEOARTHRITIS) לעומת דלקת פרקים שגרונית (RHEUMATOID ARTHRITIS)

דלקת מפרקים ניוונית מסווגת כראשונית או שניונית. דלקת מפרקים ניוונית ראשונית היא אידיופטית (מגורם לא ידוע) ומופיעה לרוב עם הגיל, דלקת מפרקים ניוונית שניונית מופיעה בעקבות שינויים בסביבת הסחוס כגון טראומה, הפרעות מבנה שלד מולדות, דלקות מפרקים שונות, הפרעות מטבוליות ומחלות הפוגעות במבנה הסחוס. דלקת מפרקים ניוונית יכולה לפגוע במספר מפרקים או במפרק אחד. נהוג לתאר את דלקת המפרקים הניוונית לפי המפרק הפגוע, למשל דלקת מפרקים ניוונית של הברך או דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הירך.

דלקת מפרקים שיגרונית היא מחלת חיסון עצמי כרונית רב-מערכתית, הפוגעת במיוחד במפרקים וגורמת להריסתם ההדרגתית ולעיוותים בהם. המחלה מאופיינת בדלקת רב-מפרקית, היקפית וסימטרית, פעמים רבות בשילוב עם פגיעה מערכתית מחוץ למפרקים. הגורמים לדלקת מפרקים שיגרונית אינם ידועים, אולם ההנחה הרווחת מייחסת מחלה זו לגורמים גנטיים שונים בשילוב השפעות סביבתיות, כמו זיהום נגיפי או עישון, אשר להם יכולת להצית תגובת חיסון עצמי של הגוף נגד רקמת הקרום הסינוביאלי (סינוביה). התגובות הדלקתיות שמתחילות במפרקים, מתפשטות לרקמות נוספות מחוץ למפרקים, כמו עור, כלי דם, בלוטות רוק ודמעות, ריאות, קרום הלב והשרירים. החולים סובלים מתסמינים שונים שבהופעתם ניתן למצוא שונות רבה. חלקם כלליים, כמו חום, עייפות ותחושה רעה. לעומת זאת, חלקם ייחודיים לאזורים שונים בגוף, כגון מפרקים נפוחים וכואבים (בעיקר בכפות הידיים), דלקת כלי דם, דלקת עיניים ועוד.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Left- Normal joint space between the femur and the tibia   Right- Decreased joint space due to damaged cartilage and bone spurs.

 

 

 

סימפטומים

אדם הסובל מדלקת פרקים ניוונית עלול לחוש את הסימפטומים הבאים:

  • נוקשות, נפיחות וקושי ליישר את הברך

  • כאב ונוקשות עלול להיות חמור יותר בבוקר או לאחר ישיבה ממושכת

  • פעילות גופנית מאומצת תגרום להחמרת הסימפטומים

  • תחושת חוסר יציבות של הברך

  • תלונה שכיחה בקרב סובלים מדלקת פרקים היא הגברת הסימפטומים במזג אויר חורפי

 

דרכי התמודדות עם דלקת פרקים ניוונית:
 

טיפול שמרני ללא ניתוח

  • שינויים באורח חיים: שינוי פעילות גופנית לדוגמא אדם שרץ הרבה יוכל לנסות לרכב על אופנים או במקרים קשים לעבור להליכות

  • הורדה במשקל תוריד את העומס על המפרקים

  • פיזיותרפיה להורדת הכאבים, שיפור טווח התנועה במפרק, חיזוק השרירים סביב המפרק ולימוד שינויים באורח החיים על מנת להתמודד טוב יותר עם המצב החדש

  • שימוש באמצעי עזר כגון הליכון, קביים, מקל או בסדים להורדת העומס מהמפרק. ניתן לקבל עזרה בכך מהפיזיותרפיסט המטפל

 

התערבות ניתוחית

לאחר שיחה עם המטופל וקריאת ממצאי הדימות, האורתופד ידון אתך על האופציות הניתוחיות העומדות בפניך. ישנן טכניקות שונות לטיפול במצבך: מטיפול כירורגי מצומצם בברך ועד החלפת המפרק כולו. לאחר התערבות ניתוחית (במיוחד אם הוחלף המפרק) אזור הברך יהיה נפוח, כאוב ומוגבל. שיקום הברך חייב להתחיל מיד לאחר הניתוח על מנת להימנע מבעיות כגון קיצור שרירים, צליעה, היווצרות קרישי דם וירידה תפקודית כללית.

 

bottom of page