top of page

כאב צווארי מוקרן-רדיקולופטיה

 

רדיקולופטיה צווארית נגרמת כאשר עצב צווארי נלחץ או מגורה באזור יציאתו מחוט השדרה. גירוי כזה לעצב גורם לתחושת נימול, עקצוץ, כאב ואף חולשה באזור הכתף שיכול לרדת למטה עד לכף היד. כאבי צוואר מוקרנים יכולים להיות התוצאה של שחיקה ארוכת שנים כדוגמת ארטריטיס באוכלוסייה הבוגרת, אך באוכלוסייה הצעירה כאבים אלו בדרך כלל נגרמים מחבלה ופריצת דיסק. לרוב, טיפול שמרני ברדיקולופטיה צווארית הכולל נוגדי כאבים ופיזיותרפיה פותר את הבעיה.

 

אנטומיה

עמוד השדרה מורכב מ 24 חוליות הנמצאות אחת על השנייה כשרשרת. מבנה זה יוצר את תעלת השדרה בה עובר חוט השדרה המוגן ע"י אותן חוליות. שבעת החוליות הראשונות היורדות מבסיס הגולגולת ויוצרות את הצוואר הן החוליות הצוואריות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מבנים נוספים הנמצאים בעמוד השדרה:

חוט השדרה- "כבל חשמל" זה עובר בתוך תעלת השדרה ומעביר מסרים מהמוח אל השרירים דרך שורשי העצב ואחר כך העצבים עצמם שיוצאים אל הגוף.
שורשי העצב יוצאים מחוט השדרה דרך פתחים בעמוד השדרה בין כל שתי חוליות מהצוואר ועד הגב התחתון.

דיסק בין-חולייתי- בין כל שתי חוליות נמצא דיסק גמיש שתפקידיו להעביר לחץ ומשקל בין החוליות, למנוע חיכוך בין החוליות, ולשמש כבולם זעזועים בזמן הליכה וריצה. הדיסק בנוי משני חלקים: חלק חיצוני (Annulus fibrosus) נוקשה, העשוי רקמה סיבית צפופה המסודרת בטבעות באופן שמזכיר בצל. חלק זה עוטף את החלק הפנימי (Nucleus pulposus), שהוא מבנה אלסטי וגמיש, המכיל כמות גדולה של מים והינו בעל מרקם דמוי ג’ל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

סיבות

רדיקולופטיה צווארית נגרמת משחיקה ארוכת שנים של הדיסק הבין צווארי והחוליות או מאירוע ספציפי שגרם לפריצה או בלט דיסק. מבחינת השחיקה, הדיסקים הבין חולייתיים מאבדים מגובהם עם השנים כתוצאה מאיבוד הנוזל שבתוכם. מצב זה גורם לדיסקים להפוך לשטוחים, יבשים, ונוקשים. במצב זה, החוליות מתקרבות אחת לשנייה ומתחילות להישחק. הגוף מגיב לתהליך הצמצום של הדיסק ביצירת עצם סביבו על מנת לחזק את המבנה, מה שגורם לעמוד השדרה להפוך לפחות גמיש ונוקשה עוד יותר. בנוסף גדילת עצם באזור הדיסק מקטינה את החלל בין החוליות היכן שיוצא שורש העצב ועלולה ללחוץ עליו. תהליך שחיקה זה נקרא ארטריטיס או ספונדילוזיס. תהליכים ניווניים אלה הם נורמליים ובחצי מהאנשים המבוגרים קיימים ללא שום סימפטום.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ימין- מבט על דיסק וחוליות שחוקים.   שמאל- מבט צדי על חולייה צווארית ודיסק תקינים.

 

 

פריצת דיסק קורית כאשר לחץ לא מבוקר מופעל על החוליות הצוואריות כגון משיכה חזקה, הרמת משא כבד, סיבוב פתאומי או כיפוף לא מבוקר. במצב זה, הנוזל שבאמצע הדיסק נלחץ לדפנות ולוחץ על האזור החיצוני של הדיסק. לחץ משמעותי יגרום לבלט של הדיסק, לחץ על העצב הסמוך, ולתסמינים לאורך הגפה. לחץ מאסיבי יותר יגרום לנוזל לפרוץ את החלק ההיקפי של הדיסק וללחוץ בעצמו על שורש העצב באופן יותר דרסטי עם סימפטומים יותר מוחשיים עד איבוד תנועה בגפה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

פריצת דיסק: ימין- מבט מהצד. שמאל- מבט בין החוליות מלמעלה.

 

סימפטומים

ברוב המקרים התסמינים מופיעים בצוואר ומקרינים לכתף ולאורך הגפה לפי האזור שאותו משרת העצב שנפגע. לרוב הכאב יהיה חד ושורף ויופיע בתנועות מסוימות (למעלה או למטה, סיבוב או הטיית הראש). סימפטומים נוספים יכולים להיות: עקצוץ באצבעות, חולשה של היד או איבוד תחושה.

 

טיפול שמרני ללא התערבות ניתוחית

פיזיותרפיה מומלצת לאיתור מקור הבעיה והדרכים לפתרונה. טכניקות מנואליות להנעת הצוואר על בסיס תוצאות הבדיקה יכולות להוריד כאבים משמעותית כמו גם תרגילי חיזוק ו/או מיטת מתיחה. ישנן דרכים נוספות להורדת הסימפטומים ופתרון הבעיה אותן
יבחר הפיזיותרפיסט על סמך הבדיקה.

 

התערבות ניתוחית

אם טיפול שמרני לא עזר, האורתופד יכול להמליץ על התערבות ניתוחית. ישנן כמה שיטות לטיפול ברדיקולופטיה צווארית תלוי בסימפטומים אותם אתה חווה ובמיקום העצב הפגוע.
לאחר ראיון ובדיקה מקיפים האורתופד ישמח לשתף אותך באופציות העומדות בפניך.

bottom of page